Nieuwe energielabels – Wat verandert er?

Vanaf 1 september 2021 vind je nieuwe energielabels bij onze verlichting. Het nieuwe label loopt van A (donkergroen) tot en met G (rood). Daarbij is A het zuinigste energielabel en G het minst zuinige energielabel. Tot 1 september 2021 was A++ het meest zuinig en E het minst zuinig. De plusjes bij het vorige label gaf onduidelijkheid bij veel mensen. De verschillen waren niet meer duidelijk. Bovendien maakt de wijziging naar een nieuw label het ook mogelijk om te groeien naar nog zuiniger lampen.

 

Welke verlichting krijgt nieuwe energielabels?

De gewijzigde energielabels hebben betrekking op lichtbronnen, LED modules of lampen. Het betreft niet de lamp-armaturen. Armaturen met uitneembare lichtbron(nen) worden namelijk aangeduid als ‘omliggend product’. Als een lamp eerst A++ had kan deze nu aangeduid zijn met E. Het is zeker niet zo dat de lamp minder zuinig is, de meting is alleen strenger en geeft een beter en betrouwbaar inzicht in energieverbruik.

Hoe ziet het nieuwe energielabel eruit?

Het design van de energielabels blijft grotendeels gelijk. De schaalverdeling is aangepast van A tot en G en de plusjes zijn weggelaten. Daarbij is extra informatie toegevoegd met betrekking tot het energieverbruik (kWh/h). Ook vind je meer online informatie via een QR-code. De nieuwe labels gelden uniform voor alle EU-lidstaten.

Oude of nieuwe energielabel bij je lamp

Zowel oude als nieuwe labels zullen nog enige tijd ter overbrugging te zien zijn op onze verpakkingen. De oude labels herken je aan de plusjes bij de A en het feit dat er geen QR code op staat. Tot 28 februari 2023 kunnen bestaande voorraden van lampen met het oude label verkocht worden. Toch zul je deze de komende tijd steeds minder tegenkomen.

Voordelen van nieuwe energielabels op een rij

- Gemakkelijker kiezen. Het etiket geeft duidelijk en eenvoudig alle belangrijke informatie.

- Ruimte voor groei. Omdat het label niet van A naar E loopt, maar van A naar G is er ruimte voor groei naar nog energie-efficiëntere verlichting.

- Extra QR code. Dit geeft toegang tot nog meer technische productinformatie.