• 2 jaar garantie
 • betaal na ontvangst
Advies?026 31 90 630Bezoek de showroom

Lichtbronnen

 • Niet dimbaar
 • LED lichtbron
 • Energiezuing
 • Spaarlampen
 • Halogeenlampen
 • LED lampen
 • Polycarbonaat
 • Kaarslampen
 • E14
 • E27
 • Dimbaar
 • Dimbare lampen met ingebouwde transformatoren
 • Eco-halogeen
 • Fitting
 • Helderheid
 • Kwikzilver
 • Verschillende lichtbronnen

  Een lichtbron is een voorwerp dat licht uitstraalt. Licht kan geproduceerd worden op meerdere manieren, gebruikmakend van verschillende principes en apparaten. We kunnen deze principes gebruiken samen met ontwikkelingen in de verlichtingstechnologie om verschillende lampen of lichtbronnen te beschrijven. De beschrijving wordt gegeven inclusief de eigenschappen van de lamp, zoals kleur, wattage, gemiddelde levensduur, lumen en kelvin. Wij gebruiken ook verlichtingseigenschappen die belangrijk kunnen zijn voor gebruik onder specifieke omstandigheden en andere karakteristieken zoals de armatuur en de vorm. Andere belangrijke factoren zijn de prijs en de prijs/kwaliteitsverhouding, alsmede de milieuvriendelijke aspecten van de lamp.

  1.      Gloeilampen

  Lichtbronnen produceren licht door gebruik te maken van elektriciteit. De elektriciteit warmt een element in de lamp op totdat hij gaat gloeien.

  -        Klassieke gloeilamp

  De klassieke gloeilamp verspilt voor 96% van zijn energie aan het genereren van warmte en maar 4% aan het produceren van licht. Het licht wat gegenereerd wordt is een zeer comfortabel en warm licht. Het verbruik van de lamp kan verbeterd worden door er edele gassen aan toe te voegen (Argon en Krypton). De basismodellen hebben de E14 en E27 fitting. De gemiddelde levensduur van de lamp is ongeveer 1000 uur.

  Dimmen kan de levensduur van een gloeilamp verlengen.

  -        Halogeen lampen

  Het toevoegen van halogeen voorkomt het zwart worden en vervuilen van de binnenkant van de lamp. Het produceert een hoger en constanter licht met een zeer goede kleur, zelfs de beste kleur die verkrijgbaar is. Ongewenste UV straling kan voorkomen worden door UV filters te gebruiken. De lamp is gemaakt van kwarts wat resistent is tegen de slechte eigenschappen van halogeen. De levensduur van een halogeenlamp verschilt enorm en is afhankelijk van de vorm van de lamp. De levensduur kan verlengd worden door het dimmen van de lamp.

  -        Hoge voltage halogeen lampen 

  Hoge voltage halogeen lampen zitten op het standaard voltage. Ze zijn duur om te produceren, maar ze kunnen een output van 500 watt realiseren, afhankelijk van het type lamp. De levensduur van de lamp is ongeveer 2000 uur.

  -        Lage voltage halogeen lampen

  Transformatoren zijn nodig om een lage voltage lamp te laten branden. Meestal wordt het voltage omgezet in 12 volt. Ze zijn heel klein en heel geschikt voor het verdelen van licht over een klein oppervlak. De maximale output van de lamp is 100 watt, en de gemiddelde levensduur ligt tussen de 2000 en 4000 uur.

  -        Infrarood lampen 

  Een speciale coating op de wand van de lamp reflecteert de warmte terug naar de brandende kern om de lamp op een juiste temperatuur te houden. Het resultaat is dat de lamp 30% zuiniger is. De lamp is verkrijgbaar in zowel hoge als lage wattages.

  2.      Fluorescerende lampen

   Fluorescerende lampen functioneren op basis van een lage gasdruk technologie. Ze hebben een ballast nodig. De cilindervormige lamp is gevuld met een gasmix. Er zitten elektrodes aan elke kant van de buis. Wanneer er stroom op de lamp gezet wordt, zendt het gas een ultraviolet licht uit wat omgezet wordt in een zichtbaar licht door het materiaal wat aan de binnenkant van de cilinder zit. De compositie en kwaliteit van deze coating bepaalt de kleur van de lamp.

  Fluorescerende lampen zijn herkenbaar aan een laag verbruik met een hoge output en een lange levensduur. Ze produceren bijna geen hitte. Alle nare eigenschappen die de lamp voorheen had, zoals het uitstralen van lelijk licht en het knipperen zijn verholpen door moderne technologieën.

  Belangrijk: fluorescerende lampen dienen niet weggegooid te worden bij normaal huishoudelijk afval. Ze horen bij het bijzonder afval en worden op een speciale manier verwerkt.

  -        TL-lampen

  Er zijn verschillende vormen en typen TL-lampen met fittingen T26/T8, T16 en T5.

  Fluorescerende lampen gebruiken elektronische en laagverbruik magnetische processen. T5 lampen werken alleen indien er gebruik wordt gemaakt van een elektronisch armatuur. Dit heeft meerdere voordelen. De levensduur en output zijn verhoogd met 25%. De lamp start meteen en is beveiligd tegen het vaak aan en uitzetten van de lamp. De gemiddelde levensduur ligt rond de 12.000 uur, wat kan oplopen tot 20.000 uur wanneer er gebruikt gemaakt wordt van T5 lampen. Een speciaal elektronisch systeem is nodig om de lamp te kunnen dimmen. Het is mogelijk om de lamp te dimmen zonder de kleur van de lamp te veel aan te tasten.

  3.      Spaarlampen

  Zoals de naam al zegt zijn dit energiebesparende lampen. Ze kunnen gezien worden als ‘opvouwbare’ TL-lampen en moeten ook zo behandeld worden. Er zijn vele vormen en klasses van de spaarlamp. De levensduur van de lamp ligt tussen de 6.000 en 15.000 uur afhankelijk van de vorm en type van de lamp. De spaarlamp is een goede vervanger van de gloeilamp, hij is echter niet zo zuinig als de LED lamp.

  Belangrijk: spaarlampen dienen niet weggegooid te worden bij normaal huishoudelijk afval. Ze behoren bij bijzonder afval en worden speciaal verwerkt.

  4.      LED (light emitting diodes)

  Een LED is een elektronische component, een halfgeleidercomponent dat licht uitzendt als er een elektrische stroom in de doorlaatrichting doorheen loopt. Deze diode wordt ingebouwd in een kleine doorzichtige behuizing van een paar millimeter groot.

  Doordat er veel diodes naast elkaar geplaatst worden, genereren deze enorm veel licht en zijn ze enorm energiezuinig.

  LED lampen leveren een besparing op van 90%, zonder dat er ook maar een klein beetje energieverlies optreedt.

 • Reflectorlampen
 • Tl-buis
 • Stralingshoek
 • Schakelcycli
 • Vermogensfactor