• 2 jaar garantie
 • betaal na ontvangst
Advies?026 31 90 630Bezoek de showroom

Beveiligingsklassen

 • Veiligheidseisen
 • Beveiligingsklassen in de badkamer

  Badkamers zijn vochtige ruimtes en er zijn speciale armaturen nodig om lampen te beschermen tegen dit vocht. Er zijn regulaties ingesteld om je veiligheid te waarborgen. Er zijn drie veiligheidsgebieden gedefinieerd.

  -        Veiligheidsgebied 0

  Het gebied in de badkuip of douchebak, bijvoorbeeld bij het gebruiken van verlichting onder water. Alleen armaturen met 12 volt  mogen gebruikt worden. Deze moeten ook speciaal ontworpen worden voor het gebruik in de badkuip of douchebak. Ze moeten een IP waarde hebben van op z’n minst IP X7.

   -        Veiligheidsgebied 1

  Dit kan gezien worden als de omgeving binnen de verticale limieten van het bad of de douche. Als er een douchebak is dan ligt dit gebied binnen een radius van 120 cm van de douchekop. Het gebied strekt 225 cm boven de grond. Er mogen alleen maar 12 volt armaturen gebruikt worden. Er mogen geen transformatoren gebruikt worden in veiligheidsgebied 0 & 1.

  -        Veiligheidsgebied 2

  Dit gebied kan gezien worden als veiligheidsgebied 1 plus 60 centimeter. Alle armaturen die gebruikt worden in veiligheidsgebied, alsmede in veiligheidsgebied 2 moeten een IP waarde hebben van tenminste IP X5.

  Verder zijn een geen echte veiligheidsrestricties binnen de gebieden buiten de veiligheidsgebieden. Stopcontacten en schakelaars mogen echter niet geinstalleerd worden binnen de veiligheidsgebieden. Er mogen wel schakelaars gebruikt worden die ingebouwd zitten in de lampen, deze zijn al beveiligd.

 • Beschermingsklasse