Belichting
-
Omgevingslicht
Omgevingslicht is licht dat niet gekoppeld is aan een of andere lichtbron en heeft geen richting. Denk bijvoorbeeld aan zonlicht. Een werkplek is neutraal als er geen overheersende kleuren om het beeldscherm je aandacht afleiden tijdens de werkzaamheden. Voor het creëren van een ideale werkplek is het belangrijk om de intensiteit van het omgevingslicht (het liefst indirecte verlichting) af te stemmen met je beeldscherm (helderheid).
-
Thuiswerkplek
Een thuiswerkplek is een plek in huis waar regelmatig gewerkt wordt. Dat kan zijn op de bank, aan de keukentafel of achter een bureau, in een bijkeuken of homeoffice. De werkplek thuis wordt de laatste jaren steeds intensiever gebruikt en het is dan ook aan te raden om zelf te zorgen voor een ergonomische, gezonde en veilige werkplek. Een combinatie van een plafondlamp met zacht licht en een bureaulamp maakt voor jou het thuiswerken een stuk prettiger!
Bij een beeldschermwerkplek is het belangrijk dat het beeldscherm op ca. 50 cm afstand staat. Een passende stoel en een goede steun voor de rug en voeten zijn eveneens van groot ergonomisch belang, alsook een flexibele bureaulamp. Kies bij voorkeur een verstelbare bureaulamp, die het bureaublad en toetsenbord goed verlicht en voorkom weerkaatsing en spiegeling van daglicht op je beeldscherm. Gebruik raambekleding om het buitenlicht te dempen en creëer met leuke accessoires een knusse en prettige werksfeer. -
Natuurlijk licht
Er kan sprake zijn van natuurlijk licht en kunstlicht. Natuurlijk licht of daglicht ontstaat uit natuurlijke lichtbronnen zoals o.a. de zon, maan, sterren en vuur en bestaat zonder invloed van mensen. Kunstlicht komt voort uit menselijke invloed. Natuurlijk licht heeft een kleurtemperatuur tussen de 5500 en 10000 Kelvin waarbij 5600 K vergelijkbaar is met standaard daglicht, 6000 K met de middagzon, 6500 K met wit/neutraal licht en 7000-10000 K met zware bewolking, zonder direct zonlicht.
We raden aan om bij de inrichting van de woonkamer en vooral de werkplek de contrastverschillen van natuurlijk licht en kunstlicht goed af te stemmen. Juist de contrastverschillen en niet de lichthoeveelheid veroorzaken vermoeidheidsverschijnselen. Voorkom weerkaatsing van het licht op armaturen en zorg dat het meubilair zo staat, dat daglicht en kunstlicht elkaar ondersteunen en niet kruisen. Veel en natuurlijk licht geeft een prettig buitengevoel en is de laatste jaren belangrijker voor de mens dan ooit tevoren. Met inachtneming van minimale contrastverschillen wordt een ideaal leef- en werkklimaat gecreëerd waarin mensen gezonder en gelukkiger leven en beter functioneren. -
Kunstlicht
Er is sprake van kunstlicht als er licht gecreëerd wordt onder invloed van de mens. Verschillende soorten kunstlicht zijn o.a. halogeenlampen, TL verlichting, gloeilampen, spaarlampen en LED lampen. Kunstlicht wordt toegepast op plaatsen waar niet voldoende daglicht is. We werken en wonen dagelijks bij kunstlicht. Voorkom scherp contrasterende, verblindende en gevaarlijke verlichting en creëer een gezond en prettig klimaat waarbij de ogen niet teveel belast worden. Onderzoek heeft aangetoond dat de hoogste productiviteit ontstaat bij daglicht en bij kunstlicht dat zonlicht nabootst.
-
Reflectie
Reflectie is weerkaatsing. Er is sprake van reflectie indien er geen interne verlichting is.
Reflectie ontstaat door het weerkaatsen van licht op een voorwerp in een rechte bundel. Dit heet spiegelende reflectie en kan ontstaan bij effen en glanzende oppervlakken.
Bij diffuse reflectie wordt een lichtbundel verdeeld in kleinere lichtstralen en kaatst het licht naar alle kanten. Dit komt voor op alle voorwerpen, behalve glanzende, glimmende en spiegelende voorwerpen.
Er is sprake van retroreflectie indien oppervlakken een gedeelte van het gerichte licht loodrecht naar de lichtbron terugkaatsen. Dit wordt vaak bij duisternis toegepast in het verkeer voor optimaal zicht op verkeerssituaties en deelnemers in het verkeer. -
Taakgerichte verlichting
Taakgerichte verlichting is nuttige en functionele verlichting. Elke situatie vraagt om bijpassende verlichting. Je kunt verlichting onderverdelen in algemene, taakgerichte en decoratieve verlichting. Bij taakgerichte verlichting wordt vaak één plek met een gerichte lichtstraal verlicht. Maak een lichtplan waarbij je aangeeft welke hoek extra licht nodig heeft. Zet bijvoorbeeld een goede bureaulamp op een tafel of bureau waaraan je werkt. Denk ook aan een handige leeslamp in de kamer en bij je bed. Er is tegenwoordig enorm veel functioneel licht dat zowel sfeervol als decoratief is.
-
Werkverlichting
Werkverlichting is taakgerichte verlichting bij een werkplek die voornamelijk dient voor het uitvoeren van taken, bijvoorbeeld klussen, lezen, tekenen, schrijven en typen. Er is bij werkverlichting meestal sprake van directe verlichting, waarbij de lamp direct licht uitstraalt op het werkoppervlak zonder weerkaatsing of spiegeling naar de ogen en het beeldscherm.
Goede werkverlichting is bij voorkeur hoogteverstelbaar, kantelbaar en draaibaar. Met een bureaulamp naast je computer heb je goed zicht op alle papieren die ernaast liggen. Is er geen ruimte vrij dan kan een verstelbaar wandlampje uitkomst bieden. Als je in je werkkamer of studeerkamer op zoek bent naar de ideale lichtcombi dan raden we zacht licht van een plafondlamp aan samen met een verstelbare bureaulamp direct bij de werkplek. -
Weerspiegeling
Weerspiegeling is een weerkaatsing, reflectie, weerschijnsel of spiegeling van een lichtstraal op een spiegelend of glad metalen oppervlak.
-
Veiligheidseisen
Als de aangeboden lamp aan de veiligheidseisen voldoet, dan wil dat zeggen dat Besselink licht in samenwerking met onafhankelijke controle- en keuringsorganisatie DEKRA zorgt voor het waarborgen van de elektrische veiligheid (KEMA-KEUR) en kwaliteit in het leven van mensen op het gebied van technologie, mobiliteit en het milieu.
-
Precisiewerkzaamheden
Bij precisiewerkzaamheden is er sprake van zeer nauwkeurig millimeterwerk zoals bijvoorbeeld (cad) tekenen, schilderen, edel smeden, boetseren, handwerken, tatoeëren, gezichtsverzorging, styling en visagie.
-
Beeldschermwerkplek
Een beeldschermwerkplek is een werkplek waarbij mensen vaak langere tijd achter de computer zitten en waarbij het belangrijk is om verschillende ergonomische aspecten met elkaar af te stemmen, zoals stoel, bureau, voetensteun, beeldscherm, muis, documentenhouder, toetsenbord en werkomgeving. Onder werkomgeving verstaan we klimaat, licht en geluidsniveau. Goede verlichting bij de werkplek is van groot belang, voorkomt ziekte en is van vitaal belang voor je gezondheid en veiligheid.
Goede verlichting bij de werkplek is verlichting waarbij je alle documenten naast het beeldscherm en info op het beeldscherm gemakkelijk kunt lezen. Een bureaulamp en een nietverblindende plafondlamp helpen hierbij. Bij weinig licht ontstaat een gebogen houding richting het beeldscherm, bij veel (buiten) licht of tegenlicht (sterk licht dicht bij het scherm) is reflectie of verblinding hinderlijk. Plaats bij weinig licht de werkplek dichter bij het raam en gebruik geschikte zonwering om fel daglicht tegen te houden. -
DiffuusDiffuus licht betekent gefilterd licht oftewel gelijkmatig verdeeld licht wat verspreid wordt in de hele ruimte. Het licht geeft nauwelijks of geen schaduw en er is geen sprake van reflecties.
-
Kleurtemperatuur
Kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in Kelvin. Hoe warmer het licht oogt, hoe lager de kleurtemperatuur. Een warme lichtbron geeft geelachtig licht en een koude lichtbron geeft blauwachtig licht. 1200 K is bijvoorbeeld kaarslicht, 2700 K is een gloeilamp/led licht, 3200 K is een halogeenlamp, 5600 K is standaard daglicht en 6500 K is wit.
De gevoelsindicatie bij de verschillende kleurtemperaturen is: <2700 K: extra warm wit, 2900 - 3000 K: warmwit, 4000 K: neutraal wit, >5000 K: koelwit.
Beleving van licht is heel persoonlijk en je kunt daarom het beste persoonlijk bepalen welk licht je in welke situatie het meest prettig vindt. -
Sfeerverlichting
Creëer een prettige stemming met sfeerverlichting, eventueel wel of niet met gedimd licht. Sfeerverlichting verspreidt warm diffuus licht via bijvoorbeeld een schemerlamp, wandlamp, tafellamp of vloerlamp.
-
Milieuvriendelijk verlichten
Met milieuvriendelijk verlichten wordt rekening gehouden met de richtlijnen van het milieuprogramma van Europese fabrikanten. De Europese producten dienen te voldoen aan eisen met betrekking tot het gebruik van bepaalde gevaarlijke stoffen in elektrische apparaten. Voor milieuvriendelijke verlichting van je interieur adviseren wij LED verlichting. LED verlichting is energiezuinig, bevat geen schadelijke stoffen en bespaart tot 90% op je energierekening. Doordat je veel minder energie verbruikt is er sprake van veel minder CO2 uitstoot. Daarbij is de kleur van LED licht tegenwoordig vergelijkbaar met traditioneel licht, waardoor milieuvriendelijk verlichten nog aantrekkelijker is.
-
MicrovezeldoekEen microvezeldoekje is een doek van speciaal, niet pluizend materiaal, bestaande uit vezels van polyester en polyamide. De ultra fijne structuur is kleiner dan de meeste bacteriën en stofdeeltjes. Ze werden voor het eerst toegepast vanaf 1994 in de schoonmaakbranche. Later werden de doekjes steeds vaker gebruikt door particulieren. De doekjes maken het mogelijk om zonder toevoeging van schoonmaakmiddelen een schoon en streeploos resultaat te krijgen. Ze laten geen waas achter na het poetsen. Ze mogen in de wasmachine gewassen worden, echter zonder wasverzachter. Rvs microvezeldoekjes zijn geschikt voor rvs en alle gladde oppervlakken en zorgen voor glans en bescherming (in combinatie met een rvs reiniger).
-
VideEen vide is een ruimte waarbij een deel van de verdieping erboven open is. Vide betekent 'leegte' in het Frans. Andere voorbeelden zijn o.a. grote hallen in openbare gebouwen waar de entree van de verdiepingen aan de open ruimte grenzen.
-
OverloopEen overloop is een gang op een bovenverdieping, waarop de trap uitkomt.
-
DiffuserEen diffuser, ook wel blender of verdeler genaamd, is een bodemplaat voor in een lampenkap. Het geeft een fijner en groter verdeelde lichtstraal vanuit de kap waarbij een zachter beeld wordt gecreëerd. Diffusers of blenders zijn leverbaar in ronde vorm en vierkante vorm, met of zonder opening. Bijkomstig voordeel is dat diffusers het zicht op lichtbron, fitting en frame verbergen. Er ontstaat zacht, gelijkmatig en indirect licht dat vooral aan te raden is bij pendels en plafondlampen (zoals Dot) met lampenkappen die hoog aan het plafond hangen.
Hoe plaats je een diffuser? Kijk eerst of er een geschikte lichtbron in de pendel zit. Houd vervolgens de diffuser vast in de palmen van je (schone) handen. Voorkom vlekken en raak hem zo min mogelijk met de vingers aan. Kantel de diffuser iets en duw hem voorzichtig achter de kaprand. Controleer of hij mooi recht aaneengesloten in de kap ligt. Licht aan en genieten maar! -
SymmetrieEr is sprake van symmetrie bij een voorwerp als twee helften van het voorwerp elkaars spiegelbeeld zijn. Symmetrie in het interieur bestaat uit een rustig lijnenspel en geeft een rustige en luxe uitstraling. Het valt onder de klassieke, landelijke en romantische woonstijlen.
-
Metamorfose
Een metamorfose betekent letterlijk gedaanteverwisseling. Het betreft een verandering in vorm, structuur, verschijning of ontwikkeling. Zo kun je het interieur restylen, waarbij de inrichting een nieuwe look krijgt. Er zijn eenvoudige manieren om je interieur aan te passen, waarbij gekozen kan worden voor andere meubelen, kleuren, verlichting en accessoires. Nieuwe lampen op je nachtkastjes of een nieuwe vloerlamp bij de bank kunnen direct het verschil maken in je interieur.
-
Penthouse
Een penthouse is een niet vrijstaande woning. Het betreft een appartement op de bovenste verdieping van een flatgebouw of appartementencomplex. Een ander woord is dakappartement. Vaak heeft het appartement een omvangrijke woonruimte, een riant uitzicht en een luxe uitstraling. Omdat een penthouse of luxe appartement vaak groot is kun je niet om sfeervolle verlichting heen. Verlichting van een grote ruimte vraagt om een gebalanceerde verdeling van licht en schaduw vanuit verschillende lichtpunten.
Creëer gezelligheid en verdeel een grote ruimte in kleinere hoeken en bepaal welke functie elke plek heeft. Kijk vooral of er naast algemeen licht voldoende taakgericht licht en sfeerlicht in elke hoek aanwezig is. Vergeet vooral niet om naast onopvallende verlichting zoals spots en plafondlampen ook te gaan voor enkele grote eyecatchers, zoals een booglamp of enkele grote trendy hanglampen. Kleur, vorm, formaat en materiaal kun je afstemmen op jouw favoriete woonstijl, zodat een flink portie thuisgevoel elke dag aanwezig is. -
DIY
DIY's is de afkorting van 'Do It Yourself'. Het zijn accessoires en decoraties die je zelf met behulp van losse onderdelen in elkaar knutselt. Op die manier kun je in huis het interieur voordelig aankleden. Kortom: je maakt iets of past iets aan zonder hulp van een professional.
-
Loft
Een loft is een ruime woning die meestal bestaat uit één ruimte. De indeling is naar keuze te bepalen door de bewoner. Eigenlijk is een loft vergelijkbaar met een studio, alleen is de ruimte veel groter. In een loft worden doorgaans wonen en werken met elkaar gecombineerd. Meestal zijn het fabrieken en pakhuizen die verbouwd worden tot woningen. Een kenmerk van een loft is dat de ruimte hoog is en dat er hoge ramen zijn. Tegenwoordig zijn nieuwbouwlofts met een industriële sfeer op historische plekken erg populair.
-
Lichtplan
Een lichtplan of verlichtingsplan is onmisbaar als je een huis of bedrijf gaat bouwen of verbouwen. Het is hierbij belangrijk om een goede balans te vinden tussen algemeen licht, decoratief licht en taakgericht licht. Licht bepaalt elke dag, zowel overdag als s'avonds hoe je je voelt. Combineer verlichting voor tafel, vloer, plafond en wand en creëer een samenhang tussen functionaliteit en uitstraling. Bij Besselink licht bespreken we vrijblijvend jouw wensen en geven we adviezen, zodat missers op het gebied van verlichting kunnen worden voorkomen. Stel samen met ons een professioneel lichtplan op en maak vandaag nog een afspraak: t 026 - 3190630.
-
Geclusterd licht
Geclusterd licht is een bundeling van licht. Je kunt op diverse manieren lampen clusteren. Hang ze dicht bij elkaar om een intieme, gezellige sfeer in de ruimte te creëren. Is er sprake van een hoog plafond, dan kun je de hanglampen op verschillende hoogtes hangen en zo spelen met de ruimte. Door de bundeling van licht ontstaat een gevoel van saamhorigheid. De cluster trend wordt steeds vaker gezien, vooral in horecagelegenheden, zoals restaurants, hotels en bars. Ook in huis is geclusterde verlichting verrassend mooi. Bekijk vooraf of clusterverlichting mogelijk is en welke kleur en formaat van de lamp gewenst is.
-
Geometrisch
Geometrische vormen zijn meetkundige, grafische vormen, die zorgen voor extra diepte en een 3D effect in het interieur. Vooral in een hedendaags interieur zijn deze strakke vormen en eenvoudige figuren erg geliefd. Geometrische vormen kun je met behulp van een passer en liniaal construeren, denk o.a. aan een vierkant, rechthoek, driehoek en cirkel. Ze worden vooral bij interieurontwerp vaak toegepast, omdat ze goed berekenbaar zijn en naadloos aansluiten in het inrichtingsplan.
Hoe kun je deze vormen het beste combineren in een interieur? Bij een rustig interieur is een woonitem zoals een kussen of lamp met een geometrische look ideaal om een ruimte wat speelser en levendiger te maken. Durf te spelen met kleuren en vormen en breng meer diepte in de kamer door toepassing van tijdloze, grafische patronen. -
Uplight
Uplight is licht dat omhoog schijnt. Door toepassing van uplights lijkt een ruimte met een laag plafond hoger.
-
Algemeen licht
Algemeen licht is diffuus licht dat naar alle kanten verspreid. Het is gelijkmatig, schaduwloos licht. Gecombineerd met accentverlichting en sfeerverlichting vormt dit licht de basis in een lichtplan. Een goed lichtplan met lampen op verschillende plekken en hoogtes is onmisbaar voor een sfeervolle inrichting.
-
Dimmen van LED spots
De meeste LED spots zijn dimbaar net zoals halogeenspots. Het is wel belangrijk om daarbij gebruik te maken van een geschikte dimmer. Je hebt een elektronische LED dimmer nodig om een LED spot goed te kunnen dimmen. Het totaal aangesloten vermogen moet het minimale dimbereik benaderen. Let wel: een LED lamp in de laagste dimstand is nog altijd iets feller dan een gedimde halogeenlamp. Dit komt doordat LED iets minder ver kan dimmen in vergelijking met halogeenlampen.
-
Belichtingsstemming
Dit kan omschreven worden als de stemming van het licht. De belichtingsstemming van een lamp kan aangepast worden door bijvoorbeeld een dimmer te gebruiken of door inschakeling of uitschakeling van afzonderlijke lampen.
-
Direct licht
Direct licht verlicht rechtstreeks een bepaald object. In tegenstelling tot diffuus licht heeft de lichtbron dus een duidelijke bestemming. Direct licht mag omschreven worden als direct licht als op zijn minst 80% van de lichtstroom uitgestraald wordt in een vaste hoek van 120°.
-
Indirect licht
Indirect licht is het resultaat van reflecties. Het plafond is het enige oppervlak in een ruimte, dat volledig zichtbaar is. Lichtreflectie van het plafond kan daarom bij indirect licht van groot belang zijn. Indirect licht heeft voornamelijk een sfeerfunctie. Door slimme en optimale toepassing kun je de ruimte die je wilt verlichten een stuk warmer en gezelliger maken.
-
Koud wit licht
Elke lichtbron boven 5.300 Kelvin wordt aangeduid als een koel wit licht (ook daglicht wit). De hoeveelheid kelvin van daglicht licht is ongeveer 6.000 kelvin.
-
Neutraal-wit
Licht met een temperatuur van tussen de 3.300K en 5.300K wordt benoemd als neutraal-wit licht.
-
Uitvalshoek
De richting van het licht vanuit een reflectorlamp wordt de uitvalshoek genoemd. Er zijn verschillende soorten uitvalshoeken. Die van een normale reflectorlamp, gemaakt voor indirect licht, is ongeveer 60 graden. Die van een spot, gemaakt voor direct licht, is 4 graden.
-
Warm wit
Wanneer een lamp een temperatuur heeft van onder de 3300 Kelvin dan wordt deze lamp omschreven als warm wit. De lampen die hieronder vallen zijn halogeenlampen en gloeilampen, maar ook LED verlichting. Ze stralen sfeervol licht uit.