Verlichting op zolder: zo ga je om met een schuin dak


 

Dat is dé vraag die vaak voorbijkomt bij het (her)inrichten van een zolder. Een schuin dak is sfeervol maar niet altijd even praktisch. Zijn er mogelijkheden voor een hanglamp? En past een vloerlamp wel onder een schuin dak? We nemen graag alle mogelijkheden met je door om te helpen bij de keuze van praktische en mooie zolderverlichting.

 

Mooie verlichting bij balkenplafond

Heb jij het geluk dat er in je slaapkamer of zolder achter de omtimmering een robuust balkenplafond tevoorschijn kwam? In een typische jaren ’30 woning kom je balkenplafonds vaker tegen. Laat ze vooral zien en creëer met ruwe onbewerkte materialen een rustieke landelijke sfeer. De nok in de zolderruimte is vaak hoog. Een hanglamp met een extra lang snoer is daarom raadzaam. Hang het snoer in een speelse boog en gebruik een mooie plafondhaak als houvast. Met hanglampen in landelijke stijl haal je de rust van de natuur naar binnen.

 

Welke hanglampen bij een schuin zolderdak?

Op zoek naar een mooie hanglamp die je wil bevestigen aan een schuine wand op zolder? Bij een plat dak is dat geen enkel probleem, maar bij een schuin zolderdak kun je niet alles kiezen. Zo kun je een ventilatorlamp, een hanglamp met meerdere lichtpunten of een stang-hanglamp beter niet plaatsen i.v.m. ruimtegebrek en schuine positie. Er zijn gelukkig genoeg snoer hanglampen verkrijgbaar die aansluiten bij jouw woonstijl. Heb je een hoge nok op zolder en wil je een ontspannen loft beleving? Bekijk dan welke videlamp voor betovering zorgt!  

 

Spotjes op zolder: ideaal bij een schuin plafond!

Je wil natuurlijk graag dat de zolder lekker ruimtelijk oogt. Een zolder met een schuin dak geeft al snel een benauwd gevoel. Weinig licht versterkt dit gevoel, dus ga daarom altijd voor een goed lichtplan op zolder. Haal zoveel mogelijk echt zonlicht naar binnen en plaats indien mogelijk dakramen. Daarnaast kun je tijdens schemerige uren niet zonder kunstlicht. We raden verstelbare opbouw verlichting bij schuine plafonds aan waarbij je de spots op zolder kunt draaien en kantelen. Zo bepaal je precies waar extra licht nodig is zonder dat het licht direct in je ogen schijnt.

 

Welke vloerlampen onder een schuin dak?

Mis je nog een vloerlamp op zolder, maar weet je niet welke staande lamp past onder een schuin dak? Bekijk dan eerst hoeveel ruimte je hebt en of het formaat lamp, vooral qua hoogte, past onder het schuine dak. Plaats je de vloerlamp dicht bij een bureau dan is een vloerlamp met leeslamp ideaal. Geen ruimte voor een vloerlamp met lampenkap combinatie? Ga dan voor een slanke niet al te hoge vloerlamp zoals Twint, Marley of Solo. Of een uplighter. Deze schijnt licht rondom naar boven waardoor de zolder groter lijkt. Voordeel van vloerlampen is dat je ze heel gemakkelijk verplaatst.

 

Verlichting railsysteem op zolder

Wat het meeste comfort biedt is een verlichting railsysteem op zolder. Je kunt hierbij zelf bepalen hoeveel lichtpunten je wenst. Ze zijn uitstekend toepasbaar aan het plafond maar ook aan een schuine wand. Ze brengen een levendige sfeer in de ruimte, geven stijlvol accentlicht op de juiste plek en ze passen bij elke interieurstijl. Ideaal dus als zolderverlichting. Ontdek de veelzijdigheid bij dimbare, verstelbare spots in railsystemen met slechts een stroomaansluiting!

 

Sfeervolle led inbouwspots op zolder

Zolderkamer verlichting moet functioneel én gezellig zijn. De meest toegepaste combinatie bestaat uit gericht spotlicht en indirect licht. Het is ook mogelijk om led inbouwspotjes te plaatsen in een schuine wand. Deze geven een topsfeer in je zolder slaapkamer en nemen nauwelijks ruimte in beslag. Bij inbouwspots met kantelbaar licht heb je de vrijheid om het licht naar de juiste hoek te richten. Ga bij spotlights voor een lichtsterkte van ca. 2W/3W per vierkante meter. Pas meerdere spotjes toe aangezien er op zolder normaalgesproken veel minder licht is dan in een woonkamer.

 

Advies nodig bij het kopen van zolderverlichting?

Wil je de zolder verbouwen of opnieuw inrichten, dan bieden we graag extra hulp. Neem contact op met de lichtadviseurs van Besselink licht voor al je vragen omtrent verlichting. Je ontvangt van ons nuttige tips en creatieve oplossingen over hoe je de zolderruimte optimaal kunt verlichten. Of maak een afspraak en kom langs in onze gezellige lampenwinkel in Duiven.