Zelf een lichtplan maken?
Een nieuw huis of een verbouwing brengt voor de niet-zo-handy man of vrouw de nodige stress met zich mee. Voor anderen is het juist een bruisende periode vol energie en creativiteit. Weet jij waar je moet beginnen? Maak sowieso voor jezelf een goede checklist en onderschat de belangrijke rol van goede verlichting in je interieurplan niet. Want lig je eenmaal na al het geklus in je luie stoel dan is het toch wel handig om een leuke tafellamp binnen handbereik te hebben! En koken is veel leuker als je echt goed zicht hebt op je keukenblad. Zijn er al bouwtekeningen of is er al een plattegrond bekend? En wil je graag zelf een lichtplan maken? We delen graag onze knowhow op verlichtingsgebied, zodat jij vooraf de mooiste lampen voor de juiste plek kunt bepalen.
Bestudeer de plattegrond van je woning
Veel mensen sluiten hun verbouwing of verhuizing af met verlichting. En daar gaat het vaak mis. Bestudeer de plattegrond juist vooraf en bepaal wat je waar wilt gaan doen. Next step: je bepaalt per ruimte of je direct licht, indirect licht en algemeen licht nodig hebt. Op de plattegrond zie je meteen waar stopcontacten noodzakelijk zijn. Deze stopcontacten markeer je in de tekening met een symbool. Jouw wensen kun je tijdig doorgeven aan de installateur. Die zorgt ervoor dat alle draden netjes onzichtbaar weggewerkt kunnen worden.
Vul je lichtplan in
Als het goed is weet je nu per ruimte welke activiteiten er in elk deel van de ruimte plaatsvinden. Ook weet je welke delen in het interieur extra licht verdienen, zoals een bijzondere wanddecoratie, keukenblad, kinderspeelhoek of leeshoek. Verschillende functies in de ruimte zijn o.a. koken, werken, spelen, ontspannen, lezen en omkleden. Al deze activiteiten schrijf of markeer je direct in je lichtplan. Gebruik hierbij verschillende kleuren. Kom je er niet uit? Wij bieden eerste hulp zodat zelf een lichtplan maken ook voor jou mogelijk is. Nadat alle functies zijn bepaald geef je aan welke soort verlichting jouw voorkeur heeft.
Welke soorten verlichting zijn er?
Daglicht (gratis!)
Niets is zo prettig en goedkoop als gezond daglicht in je huis. Voldoende daglicht heeft een positieve invloed op het humeur en is goed voor je rust en gezondheid. Bovendien is bewezen dat mensen tot 15% efficiënter en geconcentreerder werken. Meer daglicht in je interieur? Maak je vensterbank leeg, schuif gordijnen naast de kozijnen, zet die hoge kast maar niet bij het raam, schilder de kozijnen fris wit en haal grote struiken voor je raam weg.
Direct licht (accentverlichting)
Bij direct licht schijnt het licht zonder filtering op het te belichten oppervlak. Direct licht is een ideale oplossing voor het verlichten van een grote foto op canvas, keukenblad, grote kamerplant of open kast. Kies je voor direct licht met een brede stralingshoek, dan kan deze ook als basislicht toegepast worden in bijvoorbeeld een praktijkruimte, bijkeuken, hal of overloop. Meestal komen er in dat geval inbouwspots en opbouwspots in aanmerking. In een studeerkamer zorgt een bureaulamp voor direct licht en een vloerlamp/leeslamp geeft extra goed licht bij een bank of fauteuil.
Indirect licht (sfeerverlichting)
Bij indirect licht is het lichtpunt meestal niet zichtbaar. Het is subtiele verlichting om een bepaalde sfeer in de ruimte te creëren. Sfeerlicht verspreidt zacht gelijkmatig licht naar alle richtingen. Meestal wordt er bij indirect sfeerlicht gebruik gemaakt van armaturen met lampenkappen zoals schemerlampen, vloerlampen of sfeervolle wandlampjes. Hiermee maak je de ruimte een stuk warmer en sfeervoller.
Algemeen licht (basisverlichting)
Algemeen licht is basisverlichting dat ervoor zorgt dat een ruimte voldoende licht heeft voor algemeen gebruik. Dit is meestal een plafondlamp of een hanglamp. Het licht is rustig voor de ogen en geeft weinig schaduw. Meestal doe je algemeen licht direct aan als je de deur binnenkomt. Een goede basisverlichting laat een goede balans zien van indirect licht en direct licht. Deze moeten afzonderlijk gebruikt kunnen worden.
Uitzoeken van nieuwe lampen
Dit vind je vast het allerleukste onderdeel! Zelf een lichtplan maken valt onder de noemer voorpret, maar er gaat niets boven het uitzoeken van nieuwe lampen! Ze zijn als het ware de sieraden voor je interieur. Inventariseer met behulp van de gegevens op de plattegrond hoeveel armaturen, lampenkappen, inbouwpots en opbouwspots je nodig hebt. Voorkom onrust in huis en kies verlichting die qua stijl bij elkaar past. Industrieel, Scandinavisch, modern, vintage, design of klassiek, jij bepaalt waar jij je happy bij voelt!
Vergeet niet om rekening te houden met de duurzaamheid van je verlichting. In vergelijking met conventionele verlichting bespaar je met LED verlichting al gauw 80% energie. Daarmee is je energierekening een stuk lager en bovendien is de natuur er ook blij mee. Voor verlichting in huis zijn LED lichtbronnen tussen de 2700K en 3000K het meest geschikt.
Voor inspiratie of feedback op jouw eigen lichtplan ben je van harte welkom in onze verlichtingswinkel in Duiven. Onze lampexperts helpen je graag met tips & advies.